Online biznis – 7 saveta za rast i razvoj vašeg biznisa

Jedno je pokrenuti biznis, a drugo je znati kako da proširite posao. Imati potrebne veštine u cilju proširenja posla je izuzetno važno, posebno ako želite da održite uspeh svog poslovanja i unapredite sopstveno finansijsko stanje. Ako ne uspete da razvijete i prilagodite svoje poslovanje, rizikujete budućnost vaše firme.

Međutim, unapređenje firme može biti zastrašujuće. To znači da ćete raditi više nego što ste do sada radili, eventualno morati da unajmite dodatne zaposlene, a možda čak i da aplicirate za kredit kako biste proširili posao. Iz tog razloga smo kreirali ovaj vodič—da bismo objasnili sve što treba da znate kako biste brže razvili svoj posao i osetili kontinuirani rast.

Dodajte nove ponude

Jedan od najboljih načina da unapredite svoj biznis je dodavanje novih proizvoda ili usluga. Da biste to uradili, morate znati koje proizvode ili usluge vaši kupci žele od vas i koliko bi bili spremni da plate za njih.

Kao preduzimljivi vlasnik preduzeća, uvek bi trebalo da procenjujete tržište i tražite nove mogućnosti—ali ako vam je potrebna pomoć da shvatite šta sledeće da prodate, počnite sa istraživanjem tržišta. Razgovarajte sa svojim trenutnim klijentima o novim ponudama koje bi želeli da vide i šta za šta bi bili spremni da izdvoje novac.

Optimizujte svoje postojeće tržište

Razvijanje vašeg poslovanja ne znači uvek dolazak novih kupaca – to može značiti i prodaju veće količine robe postojećim klijentima. Da biste primenili ovu strategiju, segmentirajte svoje tržište da biste identifikovali klijente koji će najverovatnije kupiti od vas proizvode.

Ova analiza može da podeli vaše klijente na osnovu kriterijuma koje odaberete, kao što su starost, lokacija i istorija kupovine. Kada pronađete najprofitabilniji segment vašeg tržišta, fokusirajte svoje prodajne i marketinške napore na taj segment i proširite svoje poslovanje imajući na umu njih.

Pređite na nova tržišta

Kada prelazite na novo tržište, pokušavate da prodate svoje postojeće proizvode ili usluge novim kupcima. Novo tržište mogu biti kupci na drugoj lokaciji od one na kojoj se nalaze vaši postojeći klijenti ili drugi tržišni segment unutar vaše postojeće lokacije. To obično znači otvaranje nove lokacije ili fokusiranje marketinških napora na novi segment kupaca.

Procenite svoje zaposlene

Koji ljudi čine vaš tim? Da li su u skladu sa vrednostima vaše kompanije? Da li imate efikasne strategije zapošljavanja da pronađete ljude koji su vam potrebni? Postoji li neko ko se više ne uklapa u vaš tim?

Pregledajte šta sve posedujete, razmislite o tome šta vam nedostaje i šta vas koči. Opet, ne možete naučiti kako da razvijete posao ako nemate potpunu sliku svoje trenutne situacije.

Zapamtite da je klijent uvek na prvom mestu

Svaka firma ima klijente koji su lojalni i koji cene brend koji ta firma predstavlja, a ne samo artikl ili uslugu koju prodaje. Naučiti kako da razvijete svoje poslovanje takođe znači da naučite kako da privučete i zadržite ovu vrstu lojalnih kupaca.

Saznajte ko je vaš idealan klijent. Saznajte šta im treba? Koje su njihove slabe tačke i kako izgledaju njihovi životi? Sve što vaša kompanija pruža – bilo da je u pitanju proizvod ili usluga – mora biti usmereno na olakšavanje života vaših kupaca.

Pokrenite internet trgovinu

Ako ste samostalni trgovac, otvaranje online prodavnice je odličan način da proširite svoj tržišni doseg. Da biste to uradili, moraćete da unajmite nekoga da vam dizajnira sajt i podesi online prodaju. Zatim je potrebno da usredsredite napore na SEO i digitalno oglašavanje kako biste privukli klijente van fizičke lokacije vašeg preduzeća.

Jedan od načina je reklamiranje na instagramu, odnosno fokusirati se na oglašavanje na društvenim mrežama, koje je sada veoma popularno i unosno. Čak šta više, ne morate da budete neki stručnjak za marketing kako bi se reklamirali putem društvenih mreža.

Istražite svoju konkurenciju

Ako niste sigurni šta je potrebno da uradite i kako da proširite svoje poslovanje, pogledajte šta radi vaša konkurencija. Da li su nedavno lansirali novu liniju proizvoda ili uslugu? Da li su otvorili nove prodavnice? Šta rade u smislu marketinške strategije?

Analiza konkurencije može da vam pomogne da razumete šta vaše preduzeće treba da uradi sledeće i da vas inspiriše da razvijate svoje poslovanje u okviru novih strategija.